Gietmof

Op zoek naar een gietmof? Dan ben je bij Kabel24 aan het juiste adres. Hier vind je zowel gietmofpakketten als losse onderdelen.

  • Complete pakketten
  • Giethars voor iedere grondmof
  • Binnen 24 uur verzonden 
Pagina
Conex gietmofpakket (CH100350)
Artikelnr: 401315266
Conex gietmofpakket (CH100350)
Levertijd 1 werkdag
EMhub gietmofpakket (4082060)
Artikelnr: 401178524
EMhub gietmofpakket (4082060)
Levertijd 1 werkdag
Pagina

Productinformatie, tips & advies

Ga je buitenverlichting aanleggen in je tuin? Of ga je een extra stopcontact buitenshuis plaatsen? Bij dit soort klussen is het belangrijk dat je het juiste installatiemateriaal gebruikt zodat je er slechts één keer naar hoeft om te kijken. Kabels opgraven (en opzoeken) is over het algemeen geen pretje. Een gietmof, ook wel kabelmof, gelmof, grondlas of grondmof genoemd, is een goed voorbeeld van een installatiemateriaal dat je één keer goed in de grond wil plaatsen en daarna niet meer naar om wil kijken. Ondanks al deze verschillende benamingen hebben ze allemaal de dezelfde functie.

Op deze pagina voorzien we je van tips en een uitgebreid stappenplan zodat je nauwkeurig te werk gaat en succesvol kabels ondergronds kunt gaan verbinden. We beginnen bij de basis-functionaliteiten.

Wat is een gietmof?

Over het algemeen zijn elektra en vocht geen goede combinatie. Het is daarom erg belangrijk dat je deze twee goed gescheiden houdt. Om kabels goed tegen weersomstandigheden te beschermen, is het gebruik een goed geplaatste kabelmof essentieel. Een gietmof is het verbindingsstuk tussen twee kabels, vrijwel altijd zijn dit grondkabels. Deze gietmof wordt vervolgens gevuld met giethars. Als je kabels met elkaar gaat verbinden of vertakken, dien je de buitenmantel weg te strippen waardoor de kabels kwetsbaar zijn. Met een goede gemonteerde gietmof bescherm je dit kwetsbare gedeelte en kun je de kabels probleemloos ondergronds met elkaar verbinden.

Ben je van plan een gietmof te gaan plaatsen? Dan is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk kunt gaan, met name omdat je maar één kans krijgt om de giethars toe te voegen. Om je hierbij te helpen hebben we een stappenplan opgesteld als houvast.

Grondmof of gietmof kopen? Bestel direct bij Kabel24

Door installatiemateriaal of kabels bij Kabel24 te bestellen, profiteer je direct van de vele voordelen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • De laagste prijsgarantie
  • Vandaag besteld? Morgen in huis
  • Vrijblijvend professioneel advies
  • Kabels worden kosteloos op maat geknipt
  • Is je totale orderwaarde boven de €100? Dan is de verzending gratis

Loop je vast bij een bepaalde stap? Of kun je een bepaald product niet vinden? Neem contact met ons op. Stel je vraag in de chat, bel naar 088 51 11 677, of stuur een e-mail naar [email protected]. We helpen je graag.

Stappenplan gietmof plaatsen

Dit is een stappenplan bedoeld voor het aanleggen van kabelmoffen(incl. giethars) voor laagspanningskabels. Ga niet met elektra en kabels aan de slag zonder basiskennis, dit kan resulteren in gevaarlijke situaties. Laat bij voorkeur je handelingen altijd controleren door een erkend installateur.

  • Stap 1. Allereerst is het belangrijk om zeker te weten dat het om je eigen grondkabels gaat. Het is namelijk niet altijd zo dat als een kabel door jouw tuin loopt, dat deze kabel ook van echt van jou is. Dit kunnen ook kabels van een netbeheerder of buren zijn.
  • Stap 2. Als je zeker weet welke kabels je wilt gaan verbinden, is het belangrijk om de juiste kabelmof te kiezen. Zorg dat de diameter van de grondkabel kleiner is dan de diameter van de gelmof. In geval van twijfel kunnen we je helpen bij het uitkiezen van het juiste product. De contact informatie staat onderaan deze pagina.
  • Stap 3. Schakel de stroom uit van de groep waarmee je aan de slag gaat. Weet je niet zeker welke groep je uit dient te schakelen? Zet dan de hoofdschakelaar om in de groepenkast. Zo weet je zeker dat je veilig te werk kunt gaan.
  • Stap 4. Lees altijd de gehele gebruiksaanwijzing van de aangeschafte producten. Onderstaande stappen kunnen namelijk afwijken per product.
  • Stap 5. Nu is het tijd om te gaan graven. Het is belangrijk om rondom kabels altijd erg voorzichtig te zijn, het beschadigen van kabels is iets wat je absoluut wilt voorkomen. Maak een ruime gat en zorg dat het goed verlicht is. Neem hier de tijd voor en kies, indien mogelijk, een dag uit wanneer het droog is. Dit vergemakkelijkt het werk aanzien en verkleint de kans op calamiteiten in de toekomst.
  • Stap 6. Snijd de kabel op de plek waar je deze wilt gaan verlengen of aftakken. Begin nooit met snijden voordat je 100% zeker weet er geen stroom meer op staat.
  • Stap 7. Verbind de kabels met de bijgeleverde verbindersblokken. Deze kun je ook los op deze pagina bestellen.
  • Stap 8. Controleer of de kabels goed op elkaar zijn aangesloten.
  • Stap 9. Sluit de mofmal goed af.
  • Stap 10. Schakel de stroom weer in en controleer of de kabels correct functioneren.
  • Stap 11. Werkt alles naar behoren? Mooi! Sluit nu de stroom weer af zodat we de klus kunnen gaan afronden.
  • Stap 12. Trek (de bijgeleverde) handschoenen aan en begin de giethars te kneden. Is de giethars nog niet goed vloeibaar? Vaak helpt het om de zak in een bak warm water te leggen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Stap 13. Giet de vloeibare hars voorzichtig in de gietmof. Zorg ervoor dat er geen lucht of ruimte overblijft. Schud voorzichtig met de grondmof zodat alles goed verdeeld wordt. Laat de giethars altijd volledig uitharden.
  • Stap 14. Plaats het dopje op de kabelmof en sluit het zorgvuldig af.
  • Stap 15. Het kan praktisch zijn om de locatie te kenmerken zodat je de gietmof later terug kunt vinden. Als de hars volledig uitgehard en is de kabels goed met elkaar verbonden zijn, kun je de kabels weer bedekken en de grond herstellen.