Grondkabel:
- Wordt enkel ondergronds gebruikt
- Is beschermd tegen graafwerkzaamheden door middel van een ijzeren mantel
- Heeft een ader minder nodig door de Aardlitze
- Is iets duurder dan een gelijkwaardige installatiekabel i.v.m. de extra bescherming
- Heeft standaard een dikkere isolatie en stuggere buitenmantel
Installatiekabel:
- Wordt enkel bovengronds gebruikt
- Heeft geen ijzeren mantel
- Is goedkoper dan een gelijkwaardige grondkabel
Hoeveel kabeladers heb ik nodig?
Een kabel, ongeacht het type, is voorzien van een aantal aders. De ‘aarde’ is één van deze aders. De aarde van een kabel is de geel/groene ader en is één van de aders vanaf een 3 aderige (installatie)kabel. Bij de aanschaf van een kabel is het belangrijk dat je een kabel aanschaft met de juiste hoeveelheid aders en met de juiste dikte.
Bekijk direct onze Grondkabels met Aardlitze
Klik hier voor grondkabel met aardlitzeWil je jouw project en het benodigde aantal aders bespreken met één van onze kabel specialisten? Neem dan gerust contact op via WhatsApp (085 808 14 04), telefonisch via 088 – 51 11 611, e-mail via [email protected] of begin direct een chat via de chatfunctie.
Bij het berekenen van het aantal aders voor een grondkabel is het belangrijk om rekening te houden met de buitenmantel en aardlitze. Waarom zijn de buitenmantel en aardlitze van belang? Zoals reeds omschreven is de aarde één van de aders in een (installatie)kabel. Dit is echter niet hetzelfde bij een grondkabel. Het verschil is dat bij een grondkabel de aardlitze wordt gebruikt als aarde. De aardlitze vind je onder de ijzeren mantel de grondkabel.
Kabels zijn voorzien van buitenmantel van een bepaald materiaal. Installatie- en grondkabels zijn bijvoorbeeld voorzien van een buitenmantel van het materiaal PVC. Een grondkabel heeft daaronder ook nog een ijzeren mantel. Let op: Een installatiekabel heeft geen ijzeren mantel onder de buitenmantel.
Zoals eerder geschreven, onder de ijzeren mantel zit de aardlitze. De aardlitze is af te wikkelen en te gebruiken als aarde. Je hebt daardoor een ‘ader’ minder nodig. Wat wordt hier precies mee bedoeld?
In het geval van een uit te voeren aansluiting kan het zijn dat je een 5 aderige installatiekabel dient te gebruiken. Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de ‘aarde’.
Nu we bekend zijn met de buitenmantel en aardlitze van een grondkabel willen we ook nog een laatste tip geven over het aansluiten van een grondkabel. Bij het aansluiten van een grondkabel is het advies om deze tenminste 60 cm diep aan te brengen. Dit verkleint de kans op beschadiging en elektrocutie door bijvoorbeeld het graven met een schep.
Voor vragen omtrent het gebruik van grondkabels en de aansluiting van de aarde kan je contact opnemen per e-mail [email protected], via WhatsApp (085 808 14 04), telefonisch via 088 – 51 11 677 of direct via de chatfunctie.