Stekkers

Verschillende soorten stekkers voor de beste prijzen vind je bij Kabel24. Het uitkiezen van de geschikte stekker is van belang, zodat je zeker weet dat installaties veilig aangesloten en gebruikt kunnen worden. Alle stekkers op Kabel24.nl zijn geaard en van de hoogste kwaliteit. Je kunt ze dus zorgeloos in iedere situatie toepassen. Vragen? Onderaan de pagina staat een overzicht van verschillende types en gaan we dieper in op de verschillen.
Pagina
Kopp stekker met randaarde-bruin
Artikelnr: 401172509
Kopp stekker met randaarde-bruin
Levertijd 1 werkdag
Kopp stekker met schakelaar wit
Artikelnr: 401172519
Kopp stekker met schakelaar wit
Levertijd 1 werkdag
Kopp stekker met schakelaar-zwart
Artikelnr: 401172520
Kopp stekker met schakelaar-zwart
Levertijd 1 werkdag
Kopp stekker vol rubber zwart
Artikelnr: 401172527
Kopp stekker vol rubber zwart
Levertijd 1 werkdag
Kopp stekker vol rubber rood
Artikelnr: 401172528
Kopp stekker vol rubber rood
Levertijd 1 werkdag
Pagina

Stekkers en stekker draad

Een stekker wordt gebruikt om een elektrisch apparaat aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Het aansluiten op het elektriciteitsnet gebeurt meestal via een stopcontact.

In deze stopcontacten, of stekkers, zitten altijd minimaal twee verschillende soorten installatiedraad: de fasedraad en de nuldraad. Deze draden zijn verantwoordelijk voor het aan- en afvoeren van spanning. In diverse gevallen bevat een stekker ook een aardedraad. Dit is het derde draad, naast de nul- en fasedraad.

  • Variant mét aardedraad = geaarde stekker
  • Variant zonder aarde = ongeaarde stekker

Let op: Het is niet toegestaan om beide systemen binnen één ruimte te gebruiken volgens de NEN1010.

Ongeaarde stekkers

Zoals eerder beschreven hebben ongeaarde stekkers geen aardedraad. Hierdoor worden ongeaarde stekkers meestal toegepast bij dubbel geïsoleerde apparaten. Deze apparaten hebben een geïsoleerd installatiedraad en daarnaast is ook de buitenkant van het apparaat van isolerend materiaal gemaakt. De buitenkant van deze apparaten kan dus niet onder spanning komen te staan, waardoor aarden niet noodzakelijk is. Een ongeaard type is voorzien van twee pinnetjes, de fase en de nul.

Tip: Ongeaarde varianten passen in vrijwel iedere wandcontactdoos of stopcontact.

Verschillende soorten stekkers op Kabel24

Wereldwijd zijn er 15 ongeveer verschillende soorten stekkers die regelmatig gebruikt worden voor huishoudelijke toepassingen. Op Kabel24 vind je veel verschillende soorten. De producten zijn beschikbaar in zwart of wit en zijn direct uit voorraad leverbaar.

Geaarde stekkers

Een geaarde stekker wordt vaak toegepast bij apparaten met een hoger risico op kortsluiting. Dit type is te herkennen aan de inkepingen met daarin twee metalen strips. Apparaten met een metalen behuizing zijn altijd voorzien van geaarde stekkers.

We raden aan om geaarde varianten alleen aan te sluiten op geaarde stopcontacten. Deze zijn, wat dieper en voorzien van metalen contactpunten.

Tip: je herkent een geaard stopcontact aan de twee metalen pinnetjes. Deze pinnetjes zitten boven elkaar.

Stekkers en veiligheid

Sinds 1997 worden wegens veiligheidsmaatregelen in nieuwe woningen uitsluitend geaarde stopcontacten toegepast. Maar is het gebruik van een geaarde stekker altijd veiliger dan een ongeaarde variant? Nee. Dit is niet per se het geval. Er zijn namelijk een aantal aspecten waar dit van afhangt:

  • In vochtige ruimtes is het verplicht om een geaarde stekker toe te passen.
  • Een geaarde stekker is alleen veiliger als deze in een geaard stopcontact wordt aangesloten.
  • Het is niet nodig om geaarde stekkers toe te passen bij apparaten die dubbel gesoleerd zijn. Dit bevordert de veiligheid niet.

Tip: neem ook eens kijkje in ons assortiment perilex stekkers en camping stekkers.

Heb je vragen of opmerkingen? Bel 088 51 11 677 of stuur een e-mail naar [email protected].