Laadkabel

De laatste jaren zijn elektrische auto’s aanzienlijk gestegen in populariteit. Dit komt onder andere door de toename van het aantal laadstations in Nederland. Om efficiënt te kunnen laden bij deze laadstations is het van belang de juiste laadkabel te gebruiken. Hieronder kun je een keuze maken uit een laadkabel met type 1 stekker en een variant met type 2 stekker, voor de voertuigzijde. Afhankelijk van je elektrische of plug-in hybride auto selecteert de type 1 of type 2 variant.

De voordelen van Kabel24

De voordelen van Kabel24

  • Altijd scherp geprijsd
  • 90 dagen retourtermijn
  • Gratis verzending vanaf €100,-*

Selecteer een categorie


Welke laadkabel is voor mijn elektrische auto geschikt?

De juiste kabel is essentieel bij het opladen van je elektrische auto. Bij laadkabels voor elektrische auto’s wordt onderscheid gemaakt tussen twee hoofdsoorten. Hieronder lees je alles wat je moet weten om te bepalen welke kabel het beste bij de situatie past.

Type 1 stekker

De eerste laadkabel is de variant met Yazaki laadstekker, vaak aangeduid als type 1 stekker. Dit type stekker wordt vaak gebruikt bij auto’s uit de VS en Japan. Een Yazaki stekker is geschikt voor de voertuigzijde.

Bij een kabel met type 1 stekker voor de voertuigzijde en type 2 stekker voor de laadpaalzijde, kun je onder andere de Mitsubishi Outlander PHEV opladen. Bij het opladen met de type 1 variant wordt gebruik gemaakt van 1 fase.

Type 2 stekker

Type 2 varianten worden ook wel laadkabels met Mennekes stekker genoemd. Dit type stekker is de standaard voor het contactpunt op de laadpaal in publieke ruimtes. Een laadkabel type 2 heeft aan beide uiteinden een type 2 stekker, voor zowel de laadpaalzijde als de voertuigzijde.

Tijdens het opladen van de auto wordt de stekker vergrendeld, dit zorgt voor extra veiligheid bij openbare oplaadpunten en bij je laadpaal thuis. Een groot voordeel van de variant met type 2 stekker is dat er zowel in 1 fase als 3 fase geladen kan worden.

Oplaadcapaciteit elektrische auto

Om zo efficiënt mogelijk op te laden, is het belangrijk dat de oplaadcapaciteit van de auto en de stekker met elkaar overeenkomen. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat je auto niet op de gewenste snelheid opgeladen wordt. De oplaadtijd is afhankelijk van het vermogen van de laadpaal, het type laadkabel en het oplaadvermogen van de auto.

De meeste elektrische auto worden opgeladen met een type 2 stekker aan de voertuigzijde. Dit is grotendeels te danken aan de Europese Commissie die deze stekker heeft aangewezen als de standaard voor elektrische auto’s. Controleer altijd zelf het type stekker van je voertuig. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een laadkabel voor een Volkswagen Golf GTE of Mercedes Benz C350e, dan heb je een variant met type 2 stekker voor de voertuigzijde nodig (16 ampere, 1 fase).

Laadkabel kopen?

Wanneer je een laadkabel wil kopen, dien je eveneens rekening te houden met de lengte van de kabel. Over het algemeen is een laadkabel van vier of vijf meter lang genoeg als je thuis of op je werk wilt opladen. Bij openbaar opladen word je aangeraden om een kabel van acht meter of langer aan te schaffen aangezien de afstand van je auto tot het oplaadpunt kan variëren. Naast de standaard laadkabels bieden wij ook een spiraalkabel aan. Deze kabel is te gebruiken tot maximaal vijf meter.

Het aansluiten van de kabel is erg eenvoudig. Plug allereerst de type 2 stekker in het laadstation, houd vervolgens het klepje van de stekker omhoog en plug het andere uiteinde in je auto.

Heb je vragen over je specifieke laadstation, elektrische auto, het gebruik van een kabeldrempel of vragen over welk type laadkabel het beste bij je situatie past? Stel deze gerust via telefoon (088 - 51 11 677), e-mail ([email protected]) of Whatsapp (085 808 14 04)