Centraaldoos

Wil je installatiedraden van schakelaars, wandcontactdozen en voeding met elkaar doorverbinden? Dan kun je hiervoor een centraaldoos gebruiken. Op Kabel24.nl vind je hier verschillende soorten en merken van. Zo kun je een ABB centraaldoos of een Attema centraaldoos bestellen. Hier kun je dan ook meteen de juiste centraaldoosdeksel bij kopen.

Gebruik van een centraaldoos

Een centraaldoos is het punt waar installatiedraden van stopcontacten, schakelaars en voeding met elkaar worden doorverbonden. Normaal gesproken vind je deze in het plafond boven een lichtpunt. De buisingangen kunnen zich op gelijke hoogte vinden, maar het komt ook voor dat er een aantal hoog en een aantal laag liggen. Een ander verschil tussen contactdozen is de vorm. Er is namelijk een ronde centraaldoos, maar ook een vierkante.

Attema centraaldoos CH75R

Een model die je bij Kabel24 kunt krijgen is de CH75R van Attema. Deze is te gebruiken voor een hol plafond en voor buizen met een diameter van 16 tot 19 millimeter. In onderstaande tabel staan een aantal eigenschappen van deze centraaldoos.

Aantal invoeren

12

Aantal polen

3

Beschermingsgraad

IP44

Diameter

76 millimeter

Diepte

79 millimeter

Hoe kun je een centraaldoos plaatsen?

Het plaatsen van een centraaldoos kun je zelf doen. Het is belangrijk dat je centraaldozen van verschillende groepen nooit aan elkaar verbindt. Hieronder lees je in een kort stappenplan hoe je het beste een centraaldoos kunt monteren.

  • Stap 1. Als eerste ga je bepalen waar de contactdoos moet komen. Meestal wordt deze in het plafond geplaatst, boven een lichtpunt.
  • Stap 2. Plaats de doos tussen twee houten latten. Door middel van schroeven zet je de hem vast. Zorg ervoor dat de centraaldoos in het midden van de twee houten latten zit. Gebruik altijd de schroeven die bij de centraaldoos horen. Doe je dit niet dan loop je de kans dat je hem beschadigt.
  • Stap 3. Plaats hem nu op de houten balken van het plafond.
  • Stap 4. Trek de draden via buizen (dit kunnen vaste en/of flexibele buizen zijn) naar de centraaldoos. Bevestig de buizen aan de invoeren.

Waarvoor dient een centraaldoosdeksel?

Als je alle draden met elkaar verbonden hebt in de centraaldoos, dan kan je hem afsluiten door middel van een centraaldoosdeksel. Je kan dit doen voor de sier, maar hiermee bescherm je ook de verbindingen. Tevens is dit ook handig als je een speciaal centraaldoosdeksel gebruikt. Er zit dan een haakje aan en hieraan kun je dan een lamp hangen. Deze kun je ook direct aansluiten op het kroonsteentje.

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste centraaldoos voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op en dan helpen we je graag! Bel ons op 088 - 51 11 677 of stuur een mail naar [email protected]