nl
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Diverse installaties rondom de woning, waaronder in de voor- en achtertuin, worden gereed gemaakt door bij de aansluiting gebruik te maken van een grondkabel. Een grondkabel is evenals een installatiekabel te gebruiken om elektrische installaties aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Er is echter een verschil tussen de grond- en installatiekabel op het gebied van de aansluiting en het benodigde type.
 

Grondkabel

? wordt enkel ondergronds gebruiktgrondkabel aansluiten
? is beschermd tegen graafwerkzaamheden door middel van een ijzeren mantel
? heeft een ader minder nodig door de Aardlitze
? is iets duurder dan een gelijkwaardige installatiekabel i.v.m. de extra bescherming
? heeft standaard een dikkere isolatie en stuggere buitenmantel

Installatiekabel

? wordt enkel bovengronds gebruikt
? heeft geen ijzeren mantel
? is goedkoper dan een gelijkwaardige grondkabel
 

Hoeveel kabeladers heb ik nodig?

Een kabel, ongeacht het type, is voorzien van een aantal aders. De ‘aarde’ is één van deze aders. De aarde van een kabel is de geel/groene ader en is één van de aders vanaf een 3 aderige (installatie)kabel. Bij de aanschaf van een kabel is het belangrijk dat je een kabel aanschaft met de juiste hoeveelheid aders en met de juiste dikte.

Bekijk direct onze Grondkabels met Aardlitze

 

Wil je jouw project en het benodigde aantal aders bespreken met één van onze kabel specialisten? Neem dan gerust contact op via WhatsApp (085 808 14 04), telefonisch via 088 – 51 11 611, e-mail via info@kabel24.nl of begin direct een chat via de chatfunctie.

Bij het berekenen van het aantal aders voor een grondkabel is het belangrijk om rekening te houden met de buitenmantel en aardlitze. Waarom zijn de buitenmantel en aardlitze van belang? Zoals reeds omschreven is de aarde één van de aders in een (installatie)kabel. Dit is echter niet hetzelfde bij een grondkabel. Het verschil is dat bij een grondkabel de aardlitze wordt gebruikt als aarde. De aardlitze vind je onder de ijzeren mantel de grondkabel.

IJzeren mantel en aarde aansluiting

Kabels zijn voorzien van buitenmantel van een bepaald materiaal. Installatie- en grondkabels zijn bijvoorbeeld voorzien van een buitenmantel van het materiaal PVC. Een grondkabel heeft daaronder ook nog een ijzeren mantel. Let op: Een installatiekabel heeft geen ijzeren mantel onder de buitenmantel.

Zoals eerder geschreven, onder de ijzeren mantel zit de aardlitze. De aardlitze is af te wikkelen en te gebruiken als aarde. Je hebt daardoor een ‘ader’ minder nodig. Wat wordt hier precies mee bedoeld?

5 aderige installatiekabel of 4 aderige grondkabel

In het geval van een uit te voeren aansluiting kan het zijn dat je een 5 aderige installatiekabel dient te gebruiken. Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de ‘aarde’.
 

Grondkabel aansluiten

Nu we bekend zijn met de buitenmantel en aardlitze van een grondkabel willen we ook nog een laatste tip geven over het aansluiten van een grondkabel. Bij het aansluiten van een grondkabel is het advies om deze tenminste 60 cm diep aan te brengen. Dit verkleint de kans op beschadiging en elektrocutie door bijvoorbeeld het graven met een schep.

Voor vragen omtrent het gebruik van grondkabels en de aansluiting van de aarde kan je contact opnemen per e-mail info@kabel24.nl, via WhatsApp (085 808 14 04), telefonisch via 088 – 51 11 677 of direct via de chatfunctie.

    30-05-2016 10:03     Reacties ( 12 )
Reacties (12)
 Ger -  23-05-2020

In mijn schuur komt een 4 aderige grondkabel binnen: Bruin Zwart Blauw Grijs En dan nog de lintze kabel. Ik wil alleen een stopcontact in mijn schuur. Dan gebruik ik alleen de blauwe en bruine draad (en de aarde) en de rest dop ik af? Kan ik misschien 1 van de zwarte kabels ook als aardedraad gebruiken in plaats van de lintze?

 G vd Wansem -  09-11-2018

Beste mederwerker, ik wil een grondkabel aanleggen naar mijn schuur die 50 meter verderop staat. Ik heb er 3 infrarood panelen hangen van te samen 2000W. Ik knutsel daar ook wel wat met boormachine enz. We willen er tijdelijk een keuken in maken met oven, waterkoker, koffiezetapparaat, elektrisch kookplaat en ijskast. Wat voor een grondkabel heb ik hier voor nodig en hoeveel aderig moet hij zijn? Alvast bedankt

 Klantenservice Kabel24 -  15-10-2018

Beste Tom, Bedankt voor uw vraag. Zolang het de kabel Ymvk-AS of Xmvk-AS betreft wel. Mochten er verdere vragen en/of opmerkingen zijn dan hoor ik deze uiteraard graag. Met vriendelijke groet, Max van Kabel24

 Tom -  13-10-2018

Heeft een grondkabel altijd een aardlitze?

 Klantenservice Kabel24 -  04-10-2018

Beste Alfred, Bruin, zwart en grijs zijn voor de fases 1, 2 en 3 en worden normaal ook in die volgorde aangesloten. Met vriendelijke groet, Yuri van Kabel24

 Alfred -  04-10-2018

Bij het aansluiten van een 3 fase grondkabel is de neutrale ader blauw, maar dan heb ik nog een bruine, grijze en zwarte ader, kan ik die willekeurig in de groepenkast aansluiten?

 Klantenservice Kabel24 -  05-09-2018

Beste heer Mulder, Bedankt voor je vraag. Je zou hiervoor de onderstaande kabel gebruiken: https://www.kabel24.nl/YMVK-AS-Grondkabel-2x2,5-per-meter Met vriendelijke groet, Margret van Kabel24

 Cees Mulder -  05-09-2018

L.S. Ik moet inde achtertuin ca.25 meter overbruggen naar een elektrapunt voor de vijver vanaf mijn berging. Dit moet aangesloten worden bovengronds op 3 wandcontactdozen er zit al een wcdin de berging waarop ikdeze wil aansluiten.. welke kabel kan ik het beste gebruiken?

 Klantenservice -  31-10-2017

Geachte heer Collet, Wij adviseren u Ymvk-as te gebruiken, echter hangt het kwadraat af van het aantal meter dat u dient te overbruggen. Welk kwadraat u nodig hebt, kunnen we te allen tijden voor u berekenen. De aardlitze kunt u doorlussen naar een geel/groen aardedraad door middel van een lasklem. Deze kunt u bij ons op de website vinden onder de categorie installatiemateriaal. Mochten er verdere vragen en/of opmerkingen zijn dan horen wij deze uiteraard graag. Met vriendelijke groet, Mark Commandeur van Kabel24

 Marc Collet -  28-10-2017

Goedendag, ik wil van mijn hoofdgebouw naar een bijgebouw drie stroomringen aanleggen. 1 daarvan dient 400V 3 fasen 16A te worden. Welke grondkabel kan ik het beste gebruiken? En hoe kan ik de aardlitze binnen het bijgebouw doorlussen naar de aarde van de groen/gele aardedraad? Ik neem aan dat het aarden van de draden moet door deze met de litze te verbinden? Hartelijke groet, Marc

 Klantenservice -  08-03-2017

Geachte heer Kroonenburg, Bedankt voor uw vraag. Voor wat tuinverlichting kan u prima 1,5MM gebruiken. Wat vaak toch wordt gedaan is 2,5MM. Dan ben je gelijk voorbereid op de toekomst. Stel je wil later een stopcontact toevoegen. Hier vindt u de 2 aderige grondkabels: https://www.kabel24.nl/grondkabel/ymvk-as/2-aderig Mochten er verdere vragen en/of opmerkingen zijn dan horen wij deze uiteraard graag. Met vriendelijke groet, Team Kabel24

 T van Kroonenburg -  03-03-2017

geachte heer mevr. Ik wil voor de tuin grondkabel gebruiken voor spots en verlichting in een berging.. Mijn vraag is hoeveel aderige kabel en hoe dik moet ik die kopen. maw 1.5 of 2.5 grt T van Kroonenburg

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.