Radiator vervangen

Ondanks de verschillende nieuwe manieren van verwarming worden radiatoren nog steeds veelvuldig toegepast om ruimtes te verwarmen. Er zit veel verschil in het type radiator en de leeftijd hiervan. Zo is een oudere radiator minder efficiënt dan een moderne radiator. Wanneer je oudere radiatoren gebruikt is het te overwegen om deze te vervangen voor moderne radiatoren. Er zijn meer situaties waarin het noodzakelijk kan zijn om een radiator te vervangen. In dit kennisbank artikel wordt toegelicht waarom het van belang is om een (oude) radiator te vervangen, waar je op moet letten en hoe je het vervangen van radiatoren zelf kunt uitvoeren.

Waarom radiatoren vervangen

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig is om een bestaande radiatorverwarming te vernieuwen.

De situaties zijn hieronder toegelicht:
- Efficiëntie verminderd:
Wanneer de radiator aan de onderkant koud blijft of traag opwarmt kan de oorzaak zijn dat de radiator vervuild is geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door slib, roestvorming of luchtbellen. De vervuiling zorgt ervoor dat het water niet voldoende meer door de radiator kan stromen. In deze situatie helpt regelmatig ontluchten niet meer.

- Lage-temperatuurverwarming transitie:
De moderne cv-ketels werken met warmtepompen en hybride systemen. Deze onderdelen werken meestal op lagere temperaturen dan de oudere systemen. Oude radiatoren zijn niet altijd geschikt om te gebruiken in combinatie met moderne systemen, omdat ze minder warmte kunnen afgeven bij een lagere temperatuur. Wanneer je de oude radiatoren vervangt door lage-temperatuurradiatoren wordt het rendement aanzienlijk hoger.

- Renovatie:
Wanneer je het huis gaat verbouwen of herinrichten kan het zijn dat de bestaande (oudere) radiatoren niet meer passen. Moderne designradiatoren zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Hierdoor zijn ze in elk interieur te gebruiken.

- Besparen van energie:
Moderne radiatoren zijn meestal dunner, lichter en efficiënter met het geleiden van warmte, ten opzichte van oudere radiatoren. Met moderne radiatoren is het mogelijk deze sneller op te warmen, met een lager vermogen.

- Veiligheid en onderhoud:
Radiatoren die ouder zijn, kunnen gaan roesten of zelfs beginnen te lekken. Daarbij hebben de oudere radiatoren niet alle gebruiksgemakken die een moderne versie wel heeft. Denk hierbij aan thermostatische kranen. Met deze kranen is het mogelijk om per ruimte de temperatuur te regelen. Dit draagt bij aan het gebruiksgemak en comfort.

Radiatoronderdelen nodig? Klik hier


Factoren radiator vervangen:

Wanneer je een radiator wil gaan vervangen moet je rekening houden met bepaalde factoren. Hieronder zijn deze aandachtspunten toegelicht

- Vermogen in Watt bepalen:
Bepaal het vermogen (W) van de nieuwe radiator voor de ruimte waarin je dit gaat toepassen. Een radiator van ongeveer 85 tot 100 Watt per vierkante meter is geschikt voor een gemiddelde ruimte. Het vermogen is afhankelijk van de mate van isolatie van de locatie. Wanneer de isolatie slecht is, heb je meer vermogen nodig. Bereken wat je nodig hebt in jouw situatie.

- Afmetingen, aansluitingen en ruimte:
Wanneer de oude radiator wordt vervangen voor een nieuwere versie moet deze passen op de oude plek. Controleer de breedte, hoogte en diepte van de nieuwe radiator of dit past. Daarbij is het belangrijk om te checken of de nieuwe radiator op de oude aansluitingen past. Wanneer dit niet helemaal klopt, kun je ervoor kiezen om een adapterset te gebruiken of het leidingwerk aanpassen.

- Bevestiging aan de muur:
Vooral moderne radiatoren zijn zwaar, vaak een stuk zwaarder dan oudere varianten. De muur waarop de radiatoren worden bevestigd moet stevig genoeg zijn. Daarbij is het mogelijk om bij de bevestiging chemische pluggen en montageplaten te gebruiken.

- Compatibiliteit met thermostaatkranen:
Controleer of het oudere radiatorsysteem geschikt is voor radiatoren met een thermostatische kraan. Oudere systemen kunnen een éénpijpsaansluiting bevatten, dit kan voor problemen zorgen ten aanzien van de doorstroming van water.

Materialen en benodigdheden

Voor het vervangen van een radiator is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Deze materialen en gereedschap heb je nodig: nieuwe radiator, beugels en montagemateriaal, thermostatische radiatorkraan en voetventiel, ontluchtingsventiel en afsluitdop, teflontape of hennep met vet, steeksleutels, waterpomptang, inbussleutel, boormachine, pluggen en waterpas, een emmer, opvangdoek en ontluchtingssleutel.

Stappenplan radiator vervangen

Voer de onderstaande stappen uit om een radiator te vervangen.

Stap 1: Cv-installatie uitschakelen
Schakel de thermostaat uit en zet daarna ook de cv-ketel uit.

Stap 2: Water aftappen
Zorg dat alle water uit het systeem is. Dit kun je doen via de laagste radiator of de laagste aftapkraan. Draai de radiatoren open zodat het systeem volledig kan leeglopen. Er mag geen waterdruk meer zijn.

Stap 3: Oude radiator verwijderen
Draai de aan- en afvoerleidingen van de radiator. Doe dit met een steeksleutel of een waterpomptang. Zorg ervoor dat je een emmer en handdoek klaar hebt staan om het overtollige water op te vangen. Til de radiator van de beugels.

Stap 4: Nieuwe beugels en ophangpunten aanbrengen
Plaats nieuwe beugels met pluggen op nieuwe ophangpunten. Dit heeft te maken met de grootte van de nieuwe radiator waar deze punten zich bevinden. Gebruik een waterpas om te controleren of de radiator recht komt te hangen.

Stap 5: Nieuwe radiator ophangen en aansluiten
De nieuwe radiator kan op de beugels worden geplaatst. Breng teflontape aan door deze, met de klok mee twee à drie keer, om de schroefdraad van de kraan en het ventiel te wikkelen. Sluit daarna de leidingen aan op de in- en uitgangen. Voorkom dat er overbelasting van de aansluitingen is, door dit niet te stevig aan te draaien.

Stap 6: Installatie vullen en ontluchten
Vul de cv-ketel langzaam bij tot de drukmeter ongeveer 1,5 bar aangeeft. Ontlucht daarna de radiatoren één voor één. Hiervoor is een ontluchtingssleutel te gebruiken. Vang eventueel water op wat uit de radiatoren komt lopen.

Stap 7: Cv-ketel inschakelen en testen
Schakel de cv-ketel weer in en zet de kamerthermostaat op de gewenste stand. Controleer of de radiatoren goed warm worden. Daarnaast horen radiatoren geen tikkende geluiden te maken of lekkages te hebben.


Heb je vragen over het vervangen van een radiator, de materialen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.