Zigbee lampen

Zigbee is een communicatieprotocol dat draadloos werkt en speciaal is ontwikkeld voor apparaten die onderling moeten communiceren. Hierbij is te denken aan apparaten met een laag energieverbruik en met een beperkt datavolume zoals slimme verlichting, bewegingssensoren, rookmelders, thermostaten en meer. Zigbee maakt smart home en communicatie tussen slimme apparaten mogelijk. In dit kennisbank artikel wordt toegelicht wat Zigbee is, hoe het werkt en hoe je dit het beste kunt toepassen.

Zigbee protocol

Het Zigbee protocol werkt op basis van een mesh-netwerk. Een mesh-netwerk maakt het voor apparaten mogelijk om data te ontvangen en ook het doorsturen van data naar andere apparaten. Door deze methode ontstaat er een netwerk dat verschillende routes kan nemen. En wanneer er één apparaat uitvalt, kan de communicatie doorgaan via een alternatieve route. Het mesh-netwerk zorgt ervoor dat het Zigbee-netwerk schaalbaar is. Hierdoor is dit protocol zeer geschikt voor diverse locaties zoals kleinere huizen en grote kantoorpanden, waar veel smart apparaten aanwezig zijn.

Het Zigbee-netwerk is onder te verdelen in drie verschillende apparaten:
- Coördinator:
De coördinator is de centrale eenheid. Voorbeelden van een coördinator zijn een Zigbee-hub of een bridge. De coördinator heeft als functie om het netwerk op te zetten en deze beheert de communicatie tussen alle apparaten.

- Routers:
Zigbee routers dienen ervoor om het signaal door te geven. Dit kunnen bijvoorbeeld signalen zijn tussen Zigbee lampen en slimme stekkers die op netstroom werken. Daarnaast vergroten routers het bereik van smart home apparaten en versterken ze de stabiliteit van het netwerk.

- Eindapparaten:
Eindapparaten zijn ervoor bedoeld om alleen signalen te ontvangen of te sturen, maar ze kunnen geen signalen doorgeven. Voorbeelden van eindapparaten zijn sensoren, afstandsbedieningen of draadloze schakelaars.

Het Zigbee protocol
Het Zigbee protocol werkt op een 2,4 GHz-band. Dit is dezelfde frequentie als wifi en Bluetooth, met één groot verschil dat het stroomverbruik aanzienlijk lager is. Het lage stroomverbruik maakt het mogelijk om apparaten te ontwikkelen die jarenlang op enkele batterijen kunnen werken. Daarbij is Zigbee een open standaard. Dit houdt in dat fabrikanten hun apparatuur compatibel en smart kunnen maken.

De Zigbee lampen zijn een veelgebruikte toepassing op het gebied van smart home. De Zigbee lampen kunnen gekoppeld worden aan een Zigbee-hub. Hiermee kun je deze eenvoudig bedienen via een app of spraak. Daarbij zijn Zigbee apparaten eenvoudig te integreren met andere smart apparaten.

Smart home verlichting nodig? Klik hier

Voordelen Zigbee

Zigbee heeft een aantal voordelen, deze zijn hieronder weergegeven.

Voordelen:
- Communicatie:
De communicatie van het Zigbee protocol is betrouwbaar. Apparaten die werken met Zigbee bevestigen namelijk alle opdrachten die worden gegeven. Hierdoor worden nooit opdrachten gemist.

- Groot bereik van ondersteuning:
Zigbee wordt gebruikt als een standaard communicatieprotocol. Dit maakt het mogelijk dat veel apparaten ondersteund worden door dit protocol en dat veel apparaten onderling te koppelen zijn.

- Groot verkoop bereik:
Doordat Zigbee op een 2,4 GHz-band werkt, wat hetzelfde is als wifi en Bluetooth, kunnen de Zigbee apparaten wereldwijd verkocht worden.

Nadelen Zigbee

Zigbee heeft een aantal nadelen, deze zijn hieronder weergegeven.

Nadelen:
- Bereik:
Het bereik van de Zigbee producten is relatief beperkt, zeker wanneer je geen heel netwerk hebt.

- Koppelen van apparatuur:
Niet alle apparaten zijn te koppelen met het Zigbee protocol. Lampen en stopcontacten wel, maar bijvoorbeeld niet alle afstandsbedieningen. Controleren voor aanschaf of de apparaten geschikt zijn voor Zigbee is verstandig.

- Verbinden met Zigbee apparaten:
Je hebt altijd een smart home hub nodig om Zigbee apparaten te verbinden met je telefoon.


Heb je vragen over Zigbee, de smart home toepassingen of wens je graag meer informatie over deze technlogie? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.